Robinson Crusoe.

 



Cu toții am auzit de Robinson Crusoe, nu? Acel personaj care sfârșește pe o insulă și se luptă pentru supraviețuire. Pare un subiect ușor de abordat, poate tocmai de aceea este o carte recomandată copiilor. Totuși, autorul prezintă câteva mesaje destul de puternice și profunde pe parcursul acestei călătorii.

Și eu, la rândul meu, am citit cartea când eram micuț, dar ceva m-a motivat să o recitesc și bine am făcut! Nu obișnuiesc să recitesc cărți, dar în cazul de față am considerat că aș putea găsi printre filele ei câteva sfaturi și lecții de viață utile. Înțeleaptă decizie.

So, povestea este destul de simplă. Robinson, mic băiat cu un viitor bunicel înaintea sa, decide să plece în lume deoarece simte *chemarea aventurii și explorării*. Tatăl său îl avertizează că se joacă cu soarta, iar faptul că nu e recunoscător față de ceea ce are și ce urmează să aibă îl va aduce într-un punct în care va regreta alegerile făcute. Băiatul nostru nu ascultă și pleacă pe mare, iar prima lui călătorie pe un vas se dovedește a fi un eșec, vasul întâmpinând o furtună, iar membrii echipajului scapând ca prin urechile acului din această situație sumbră. 

După această experiență, decide să învețe mai multe meserii și după o perioadă pleacă din nou pe mare, unde ajunge să devină sclavul unui boier. După câțiva ani petrecuți în sclavie, evadează împreună cu un tovarăș și se stabilește în Brazilia, unde își face un rost și începe o afacere cu o plantație. Situația lui devine din ce în ce mai bună, afacerea prosperă și pare că viața sa a ajuns la apogeu. Totuși, cum lăcomia corupe mintea slabă, decide să facă o călătorie riscantă și să achiziționeze sclavi pentru a-și spori producția. Această călătorie este cea care îl aduce pe băiatul nostru (acum bărbat) pe o insulă pustie, asta după ce vasul pe care s-a îmbarcat a fost distrus și restul echipajului a pierdut lupta cu marea. Aici, Robinson este nevoit să se adapteze și să își pună creativitatea la încercare. Nu o să relatez ceea ce se întâmplă pe insulă, dar după mulți ani viața lui devine pașnică și se împacă cu gândul că va rămâne izolat.



Ceea ce m-a impresionat este modul în care un om se poate resemna și realiza că lucrurile ar fi putut sta cu totul altfel. În primă fază, Robinson blamează soarta pentru nenorocul său, dar după realizează că este singurul supraviețuitor de pe vas, că a primit toate cele necesare pentru a supraviețui pe insulă, că insula nu adăpostește pericole, că vremea este prielnică supraviețuirii și multe altele. Practic, autorul ne arată că noi decidem ce perspectivă rămâne cu noi: cea a deznădejdii sau cea a speranței. 

Nu pot exprima cât de de mult a însemnat lecția aceasta pentru mine în momentul de față și ce decizie bună a fost să recitesc această carte. În cazul în care nu ați citit această carte, vă rog, vă rog, citiți-o! Este micuță, are 250 de pagini și este foarte accesibilă, atât ca preț cât și ca exprimare. Există un motiv pentru care această carte a supraviețuit peste 300 de ani: nu există persoană care să nu se poată folosi de mesajul ei. So, give it a shot, it is worth it. 

Comentarii

  1. O recenzie pe cinste, felicitări , aștept cu nerăbdare altele��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc frumos pentru susținere. O să vină și altele, cu siguranță! ❤️

      Ștergere

Trimiteți un comentariu